След двучасова дискусия парламентът едва прие оставката на депутата от Има

...
След двучасова дискусия парламентът едва прие оставката на депутата от Има
Коментари Харесай

Новият шеф на тотото е подписал декларация с невярно съдържание, твърди ГЕРБ |

След двучасова полемика Народното събрание едвам одобри оставката на депутата от " ИТН " Александър Тодоров, който ще стане изпълнителен шеф на тотото. Причина за дългия спор станаха изказванията на ГЕРБ, че е подписал декларация с погрешно наличие при заявката си за встъпване в служба. 

155 народни представители гласоподаваха, " за " бяха 154, " срещу " 0, а " въздържал се " гласоподава 1.

Тодоров за ръководител на Българския състезателен тотализатор (БСТ). В управителния съвет на тотото ще влязат още Росен Иванов и финансистът Георгий Султанов.

Днес Дани Каназирева съобщи, че ГЕРБ няма да поддържат предлагането за оставката на Тодоров:

" Въпросният господин е към момента настоящ депутат и е подал оставка, откакто бе определен за началник на БСТ. Според правилника това е нелегално, той е подписал декларация, че не заема държавна служба. 

Стана порочна процедура към този момент да се подават заявления с погрешно наличие. Кирил Петков подаде такава, след което претърпя катарзис.

Към момента на встъпването си като изпълнителен шеф Александър Тодоров към момента е бил настоящ депутат. За следващ път имаме тъпчене на Конституцията и законите в страната.

Не може " смяната " да е смяна само към нарушение на Конституцията, законите и разпоредбите. Това е неуместно - позицията ни е кардинална. "

Александър Тодоров заяви, че нарушаване на закона няма, а в случай че има, способените органи ще се произнесат. По думите му не е правилно, че към този момент е назначен за началник на БТС, тъй като избирането му за шеф ще се конституира при регистриране в Търговския указател.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ сподели, че не е удачно премиерът да се дава като образец, защото " се е схванало, че декларациите на господин Кирил Петков нямат никакво значение ". 

Николина Ангелкова от ГЕРБ попита дали прокуратурата ще се самосезира по въпроса и дали законът ще се съблюдава по този начин, както важи за всички жители, или за ръководещата коалиция законите на страната не важат.

Каназирева благодари на Карадайъ за забележката и означи, че точно ИТН при 46-ото НС повдигнаха тематиката за декларацията с нелегално наличие на Петков. 

Хамид Хамид от Движение за права и свободи изненадващо разгласи, че ще поддържа заявката на Александър Тодоров за оставка:

" Всичко казано дотук беше правилно, само че дали виновността е на младия ни сътрудник? Къде е в действителност ключът към това решение? Кой подведе този млад сътрудник? С една погрешна декларация, през днешния ден шеф на тотото, на следващия ден - министър-председател на България! "

Радомир Чолаков от ГЕРБ съобщи, че една власт има право да бъде каквато си изиска, само че не и да бъде смешна, а съгласно него настоящето ръководство става все по-смешно. 

" Толкова надменно назначение на дами, братовчеди и любовници и по комунизма не е имало. "  

Най-накрая народен представител от Има Такъв Народ - Ива Митева - взе думата и изясни обстановката:

" Искам да ви кажа, че съгласно закон, признат по самодейност на ГЕРБ, категорично има едномесечен период, в който лицата, които заявяват несъответственост, имат месец да я прекратят. 

В декларацията, подписана от Александър Тодоров, е заявена тази несъответственост - той ясно е заявил, че заема служба на депутат, и че до вписването си в Търговския указател ще приключи тези пълномощия. "  

Каназирева отвърна, че е изцяло наясно с 30-дневния период, само че казусът бил различен:

" Може би с вас четем разнообразни заявления, само че с цел да употребява сътрудника тази догадка, той в действителност следва да заявява несъответственост. Според декларацията, с която разполагаме, той е заявил, че не заема обществена служба към този миг. "

Искрен Митев от " Продължаваме промяната " иронизира дебата:

" О, знамение! ГЕРБ и Движение за права и свободи цитират Конституцията от тази естрада. Как да няма смяна, това е знамение! Поздравявам ви! "

Лидерът на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов беше по-остър в изрече си, както всекидневно: 

" В момента тече изчистване на този израстък, който ГЕРБ са вкарали в страната - това е повода за това пищене. Колеги от Движение за права и свободи, сетете се по кое време българското тото имаше две шестици, които две седмици подред стояха едни и същи. Сетете се тогава кой беше зад тотото. "

Иво Атанасов от Има Такъв Народ съобщи, че тази полемика връща Народното събрание " в мракобесните времена на ГЕРБ ":

" Дали е смешно актуалното държавно управление, дали е надменно? Такова беше държавното управление на Борисов и в трите му разновидността. То унижи освен българският народ, само че и неговите народни представители. "

Според Георги Свиленски от Българска социалистическа партия ГЕРБ и Движение за права и свободи бавят съвещанието, за да няма съвещание на Комисията по енергетика през днешния ден и да не бъдат. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР